Farfar får vara med idag …på Fars dag !

DSCN0980I min tjänst som pastor i  olika församlingar  har jag  i gudstjänsterna  försökt olika vägar för att  fånga barnens intresse. Då har  bl.a  Farfar varit en viktig person. Fars dag kan väl få ge plats åt honom lite grann.

Vi hade en punkt i  gudstjänsten som hette  – Fråga Farfar !  Det fanns en frågelåda  där barnen kunde lägga lappar med frågor  dom  hade. Så kom farfar fram  och så tog man en lapp ur frågelådan och så fick farfar helt oförberett och spontant svara på frågorna  – om han kunde. Han kunde ju inte alltid men då kunde han säga att det där får vi ta reda på tillsammans  och så kollar vi nästa söndag  vad vi har kommit fram till.  Farfar blev  mäkta  populär – ja så populär att det var barnen som drog sina  föräldrar till kyrkan för att höra på vad farfar kunde berätta.  Jag måste ju dessutom säga att jag såg  att föräldrarna var minst lika intresserade  av  svaren  som barnen.

För ett par veckor  sedan hade jag en  gudstjänst som  handlade  om Jesu närvaro. Då hade jag köpt  nåra  ljus som inte gick att släcka med att blåsa på dem. (Buttericks).  Man tände ljuset – blåste ut det och så tog det nån sekund  så flammade lågan upp igen. Jesus  närvarande i livet  och så kom det nåt  som var tokigt – nån kompis som bråkade och det var som om ljuset släcktes. Men det kom igen  och lyste på nytt. Och så nåra fler exempel på svårigheter som tycktes släcka ljuset  … och så kom det igen med klar låga. Barnaögonen tindrade av förväntan varje gång – och visst glimmade det till i ett och annat vuxenöga också  när  Jesus-ljuset  tände igen.

Ibland  behöver v i nog ta till oss livets sanningar med barnaögon  för att vi skall se saker och ting på ett annat sätt än med det vuxna förståndet  och ” vetenskapligt säkra ” tänkandet. Vi krånglar till saker och ting så väldigt. Jag skrev en gång ett brev till en biskop i svenska kyrkan – men jag fick det tillbaka med en reprimand för att det inte var adresserat HH Biskopen osv.   Så jag ringde upp biskopen i stället och han svarade Nej men tjänare  är  det du…  svårare var det inte-

Det finns inga  bestämda formulär  om hur man skall prata med Gud.  Eders  Majestät – Högaktningsfullt –  emotseende ert svar  eller annat..  Det är så enkelt: Säg som det är och prata som du brukar  med en far eller farfar eller nån annan som du har förtroende för.

Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av en vänlig famn,så var det för mig att komma till Gud  och jag kände att där hörde jag hemma. Det finns en plats i Guds stora rum en plats som väntade på mig. Och jag kände här är jag hemma  Jag vill vara ett barn i Guds  famn.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s