Döden och livet ett svårt par !!

Så här – några dar efter  Allhelgonatiden  dyker  det upp  frågor  om död på alla  håll  och i alla media.Det blev ingen bild idag. Kanske  den uttjänta båten  – vraket  uppe på land  kan vara en illustration.

Anna Lindman startar programserien  Döden döden döden  med ett besök i ett krematorium.

Marcus  Birro skriver sin krönika om hur man i Belgien funderar på om man  skall  kunna ge aktiv dödshjälp  inte bara åt vuxna  som vill bestämma  eller har bestämt om hur man vill ha det vid livets slut – utan att även barn skall ha  den rätten. Jag ger mig inte in i resonemanget om detta. Konstaterar bara att den finns. ( tänker på en trettonårig tjej som tar sitt liv framför ett tåg )

Ann-Charlotte  Marteus  skriver en ledarkrönika i Expressen: Tabuet  mot aktiv  dödshjälp måste upprätthållas. Citat:Stackars mormor  som lider så i sin demens. Så skönt det skulle vara för henne att få hjälp att somna in. Hon sa ju när hon var pigg att hon inte ville sluta  gammal  och förvirrad.

Visst är  det svåra frågor. Men döden finns ju där  hela  tiden. I livets början – ett alldeles för stort antal aborter.  Siffrorna är  grymma – verkligheten bakom  ännu värre.  Självmordsfall har siffror  på cirka  1.100  per år.  Trafikoffer ungefär samma siffra.  Brottsoffer i  mord  och dubbelmord. Krigsoffer i hundratusental. Och så den vanliga döden  den där som kommer oss alla nära. Dessutom tankarna på att  få  assist till döds  med en spruta när  vi själva  vill (eller någon annan vill  när vi är tillräckligt långt borta i vår svaghet.)

Låt mig säga  det med en gång: För mig är livet heligt och  livsvärdet  okränkbart. Det finns inte ett  uns av tanke på att vara med och bestämma om liv och död i min tankevärld. Tillbaka  till Marteus  med några rader:”I en tid då- Hur känns det journalistiken-  triumferar  kan man lätt tänka sig en närgången dokumentär om en  åldrad kulturpersonlighet som berättar om sin vilja att dö och reser iväg till en  klinik på kontinenten ackompanjerad till vemodigt pianoklink.”

Nej  nej och åter nej  till en sådan död och de konsekvenser  av social skuld  och ekonomisk karaktär  med besparingsåtgärder  i äldrevården det kan ge.  Värdigt liv  och värdig död. Värdig död  även om kroppens alla funktioner inte finns med.

För mig är detta  ett så stort och heligt område så jag måste närma mig det med all den  vördnad  och respekt jag kan.  Jesus säger Den som lever och tror på mig skall leva om han än dör. Jag är uppståndelsen och livet. Jag vill att där jag är  där skall också ni vara.  Det gäller ett ofött barn – en utsliten åldrig kropp -eller en  förtvivlad människas  rop i ett   ensamt ögonblick – men med en barmhärtig Gud i ett möte för evighet.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s