Tuffaste damen i sta`n………..

DSCN0973Så här efter Halloween  som försökt skrämma så många som möjligt med spöken , monster  döskallar  och giljotiner mm och efter  Alla helgons dag med minnen och tacksamhet kan det vara skönt att landa i verklighetens vardag.

Om jag frågar  :Vilken människa är  den tuffaste  du vet så vet jag att jag kommer att få många varierande svar. Våra barn och ungdomar plockar fram  idoler. seriefigurer och spelhjältar. Massmedia  väljer och vrakar i högen av kändisar.  Och vi har alla våra personliga favoriter – så det kan bli variation

Såg du Skavlan i fredags ?.Där  fanns  det en  77-årig tuff brud  av  mycket sällsynt slag. Att se henne komma in i studion  med den  friskhet som hon gjorde  och sen se hennes ögon och ansikte när hon berättade om det tuffa liv  hon bevittnar på Malmskillnadsgatan varje fredag natt. Och som hon själv visste vad det innebär efter hon själv varit i den situation som hennes  skyddslingar är nu. Hon finns där med kaffe  och bullar, med en kram och ett vänligt ord med ett vittnesbörd om att det finns en väg ut ur helvetet  i prostitutionen och ett annat liv  där man kan få människovärdet tillbaka. Hon har själv kommit till  tro för 19 år sedan  och nu känner sig som en nittonåring – sprallig och nyfiken på livet  och full av energi för att ge  de tjejer hon möter på gatan ett nytt och bättre liv.

Att se ansiktsuttryckena på de övriga hos  Skavlan  när de lyssnade till hennes berättelse var en upplevelse bara det. Tjejerna på gatan har förtroende för henne och kallar henna  Morsan – medan givetvis  hallickarna  hotar  och hatar henne och hennes verksamhet- Sist frågade Skavlan henne. om hon hade nån dröm  och hon svarade: Jag skulle vilja ha en   stor herrgård med många rum  Trädgård med blommor och vacker natur  omkring. Där  vill jag ge flickorna en trygghet  och en utbildning och en väg till ett annat  och friskt liv för varje enskild  värdefull  kvinna.  Jag kan betala en krona  för  herrgården – men jag drömmer om den.

Hoppas den blir verklighet en dag. Att Elise  ”  Ängeln eller  Morsan ” får möjlighet att ge  det hon vill  ge  till de människor  som nu bara blir  handelsvaror  på livets skuggsida.

SNACKA  OM TUFFING. 77 ÅR UNG  SOM SPRUDLAR AV  MEDKÄNSLA OCH HOPP FÖR  DEM HON  MÖTER  VARJE FREDAGNATT.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s