Halloween …. ????????

Förra årets  Halloween var jag i en affär  och handlade. Kom som vanligt fram till kassan  där en praktikant  och en handledare  skötte det hela. 3 – 4 kunder efter mig i kön När jag betalat  så önskade  den  artiga killen  mig en Trevlig  Halloween. Jag svarade Nej tack  det vill jag inte ha.  Det blev knäpptyst i kassan och kön. Jag fortsatte med att säga att jag firar alla  helgons dag  och minns dem som gått före oss och så önskade jag en  skön helg  och gick.  Jag tycker inte om Halloween.

H  tillkom på 1840 talet  i  Irland  och Skottland  och var en natt då de avlidnas andar kunde komma  upp ur gravarna.  Därför släckte man alla hushållseldar  och den tidens präster  Druiderna  tände stora bål  för att avskräcka  andarna.  Sedan spreds  H  så småningom till England  och USA  och  i den senare delen  av 1990-talet  också till Sverige. H genererar   inkomster i handeln  på dryga miljarden. Med skräckmasker, häxmunderingar. spöken och andar i  vita  kläder, skelett  och döskallar, zombies  mm. Allt för att ge skrämseleffekter  och hisnande  skrik från dem som ser. Och så givetvis  bus eller godis  hos folk som inte alls vill ha såna besök.

Jag tycker  det är hur  fånigt som helst  och respektlöst  inför   oss som inte gillar det. Men framförallt  att  leka med  dödssymboler, skelettfigurer  och liemän  i en värld där  hundratals barn dödas  varje dag på de mest grymma sätt i Syrien. i Afganistan och Pakistan  för att nu inte tala om grymheterna i Nordkorea.

Hur ser det ut hos oss med liv och skador. Dödsskjutningar i Göteborg  och Tensta. Knivskärningar  och mordbränder. Kidnappningar av barn alltför ofta. Trasiga  flyktingbarn   som kommer ensamma till vårt land. Familjer som inte vet var deras anhöriga finns eller om dom överhuvudtaget lever. En Dawit Isaak i Eritrea. Uppräkningen kan bli hur lång som helst på skräck  och grymheter i vår  värld. Behöver vi mer eller  behöver vi leka grymheter.

Skulle   det inte vara bättre att göra nåt positivt  och kombinera  med opinionsbildning för en varmare  och lugnare  värld. En extra insamling till Världens barn  eller någon av de organisationer  som  jobbar för  de barn som lever i avloppsrören i några av våra  storstäder i Europa.

Visst är det väl värt  en tanke i verklighetens  skräckscenario. Vi kan inte lösa allt men en liten bit  är också  något. Kanske det kan skapa en gnista eller strimma av ljus och hopp hos någon som lever i förtvivlan och  mörker. Trygghet och kärlek och omsorg  i stället för dödsmasker och skräck.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s