Samhällsansvar……. vad då ?

DSCN0964Samhällsansvar ? Är inte  det politikernas sak  att sköta  det – det har dom ju betalt för ?  Så resonerar vi kanske i första hand. Men det är ju faktiskt rubriken  för söndagen i våra kyrkor med texter om just detta. Det handlar om tullaren Sackeus bl.a. och hur han tog ansvar för sitt  förvaltande av pengar. Och så handlar det om frågan Jesus fick om skatten och hans svar  Ge kejsaren vad kejsaren tillhör  och Gud vad Gud tillhör.

Men säger du kanske – har jag inte nog med det jag har omkring mig ?  Hur skall jag orka med nåt Mer ?  Hur skall tiden räcka till för nåt utöver allt det jag har omkring när jag har svårt att klara logistiken här  och nu ? Stress och press  och om och om igen – mer och mer – tills det knyter sig helt.

Min fru och jag är med i en s.k.  Hemgrupp. Vi träffas  regelbundet  och berättar för varandra hur vi har det  och ber för  varandra  och våra olika livssituationer. Vi samtalade  vid ett tillfälle om just detta med stress. En av oss sa då ungefär  så här:  När man har en dagbok eller en dator  där man skriver in sitt schema  så skall man varje vecka se till  att det finns ett bokat pass  där man skriver in ”hjälpa Gunnar”. Gunnar är en fiktiv person men det finns en bokning i min kalender som jag kan hänvisa till och säga. Nej då kan jag inte för jag har lovat hjälpa Gunnar.  Men den bokade tiden  är för mig själv och får inte tas bort av annat.

Tomas Sjödins  nya bok  handlar om vad som händer när vi vilar  och vikten av att vila. Han ger  oss  nya vinklar  och en ny respekt för  ”sofflocksmänniskan”. Det måste inte alltid hända nåt i aktivitet och anspänning. Det måste finnas tid för  återhämtning. Det finns ett gammalt ord för det  som knappast syns i press eller andra media- vederkvickelse.

Jag har skickat med en bild i inlägget –  en peg  och ett bibelord på ett gammalt kort. Egentligen är det två peggar som hjälper dig.. Golfpeggen under  golfbollen som ger dig lite lyft så inte din klubba blir en jordfräs.  Och så stunden av frid och stillhet  som hjälper dig att slappna av från allt det  du försöker  krafsa  och slita dig igenom. Ger dig ny kraft för att möta  det som ligger framför. Ett  himmelskt lugn  precis  som det är inne i orkanens öga.

Kökssoffan – eller kyrksoffan –  rulla ut liggunderlaget  emmellanåt  och se upp mot himlen. Det ger ett annat perspektiv över tillvaron och nytt  mod  för nästa runda.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s