Kultur med smarta telefoner – surfande -mm !

I dag har jag fastnat i en krönika av en  medieentreprenör  och författare  som heter  Viggo Cavling. Underrubriken till hans krönika var den här : Jag lovar att inte snegla på min telefon femtioelva  gånger framför en annan  människa.”

Sen visade  TV  en filmsnutt med designers  från IKEA  som berättade att  man inte räknade  med att sälja  så många matgrupper att det var  en möbel värd att satsa på – nu skulle   det vara soffor  för hela slanten. Stora soffor där alla fick plats  med telefoner  läsplattor  lap-tops  och mat. För nu sitter ju alla där  och kuckilurar med den nya tekniken – face-bookar – Twittrar – instagrammar  med  mera och  tittar rakt ner i skärmarna. Det i sin  tur leder till följande: Kiropraktorer – naprapater  och sjukgymnaster kommer att ha köer  av patienter  med  nackbesvär och  SMS tummar.. Visst är det verkligt  om än kanske något överdrivet  just nu.  Men det kan ju vara långt från det ena soffhörnet till  det andra  och då kan man nju skicka en bild eller  SMS:a.

Men allvarligt talat – nog är  det nåt som är lite vådligt med  IT-kulturen  om den används fel.

Cavling  skriver  och nu citerar jag:  Jag tror att vi alla är inne på en farlig väg.Vi blir inte lyckliga om vi hela tiden är livrädda för att ha tråkigt. Missförstå mig inte, jag gillar också retweets, men hundra tummen upp  kan aldrig överglänsa  när  det glittrar i en annan människas ögon. En  människa som jag kan böja mig fram  och kyssa. En  människa av kött, blod  och svett.”    och vidare  i texten: ” När jag möter en annan människa vill jag göra ett ärligt och uppriktigt försök  att se  och ta in den människan.”  och så lägger han till den mening som du ser i rubriken. och Jag kan knappa  när jag är ensam.”

” Kommer  det en vän och sätter sig bredvid mig  lovar jag att lägga bort telefonen och  lyssna.”

Visst är det kloka ord ? Och visst finns risken att vi missar en del  när minspel  och kroppsspråk inte finns med.  Det får inte plats så mycket mellan raderna på en skärm. Att sitta ner ansikte  mot ansikte  och kanske ta varandras händer  när  det är jobbigt är ju en del av livet som inte får gå förlorat.

Kanske behöver vi också lova att se varandra  utan omvägen över skärmar och displayer.

 

Annons

1 tanke på “Kultur med smarta telefoner – surfande -mm !

  1. Jo det är lite vådligt med IT-utvecklingen. Det är ju tekniskt sett fantastisk på många sätt, men i det sociala livet ställer den till problem när många människor inte kan ”begränsa” den. Denna teknik kan koppla ihop människor som annars inte lätt kan prata med varandra pga avstånd och liknande. Lika mycket som den faktiskt kan leda till isolering då folk inte behöver gå någonstans för att ”träffas”. / Erica

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s