Höstfärger överallt!!

DSCN0959När  jag tittar upp från datorskärmen precis  just nu  så ser det ut som bilden visar. Ett litet stycke  av den trädgårdssida vi har  vid vårt boende, Solen glänser  i vinstocken  och druvorna. Fuchsian blommar fortfarande. Gräset är grönt.  Färgerna på träden bakom med rönnar, björkar, hägg  och hassel och så lite storfuror mellan oss och E6:an  några hundra meter bort. Visst njuter vi av det hela. Min fru sitter ute i en trädgårdsstol  och läser i solskenet. Brittsommar   i höstdagarna.

Alla årstider har sin tjusning och vi älskar olika  tider. Sommarmänniskor med sol  och bad Vintermänniskor med gnistrande snö  och längdskidor eller utförsåk. Vårmänniskor som har en speciell känsla för att se hur allting vaknar igen i naturen och flyttfåglarna kommer igen till  sin platser  och bon. Höstmänniskor  som inte kan få nog av alla fantastiska färger  och som skördar allt det som mognat under sommaren. Vårt land är  utan tvekan fantastiskt med det utbud  som naturen ger.

Men nu är det höst och vi vet att löven så småningom faller av  och kvistarna blir kala. Blomstren böjer sig  och vissnar och vi ser bara stjälkar och blad. Plogarna med gäss trumpetar sig över oss och småfåglar flockas inför avresan  söderut. Skördarna  tas in och lagras  för vinterns behov. Kvällarna blir mörkare  och mörkare  och mysljusen i våra ljusstakar plockas  fram till sköna stunder.

Vi talar ibland om årstider  också i våra liv. Börjar med spirande ungdomsvår. Går vidare till sommar med höjdpunkter  av olika slag.  Talar om höstens mognad och så också om vinterns kala grenar  och ett liv  på sparlåga som  går mot sitt slut. Du kommer säkert ihåg ålderstrappan  där man vandrar upp emot femtio  med rak rygg och frimodig blick och hur sedan nergången blir krokigare och  svårare och ofta finns det en bild av liemannen under trappan.

Nu är ju inte livet så schemalagt. Det blir ju helt olika både i innehåll och längd för oss alla.Ingen vet  hur det kommer att bli. Kriser finns i alla åldrar. Slutpunkten kan komma när som helst. Det gäller för både dig och mig att våga leva nu. Jag har en gammal  devis i mitt medvetande -broderad  och textad på många tavlor:GÅRDAGEN  ÄR  FÖRBI. MORRONDAGEN HAR DU INTE SETT   OCH I  DAG HJÄLPER  HERREN ! Jag tycker den är bra. Den är lugn  och trygg ! Man måste ju våga leva här  och nu  utan att hålla på och snegla  bakåt på gamla  misslyckanden.  Eller skruva upp sin rädsla för  framtiden. Tacksam över att få  ha livet.  Det är tacksägelsedagen i morron i våra kyrkor.  Tack för den omsorg det innebär när jag får läsa inledningen till den 139  psalmen i Psaltaren, vers 5- där  det står  ” Du omsluter  mig på alla  sidor  och håller mig i din hand.”

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s