Kan man tala om döden ???

Det skrivs rätt mycket  om döden just nu  i våra media  och då menar jag inte dödsskjutningar i en park i Chicago  eller  styckmord  vid Saltö  eller dubbelmord på  Öland. Jag tänker mer på Kristian Gidlund  och temat ”I min kropp”  och Björn Afzelius  kamp mot samma sjukdom och många fler. De beskriver  ju dödens närhet mitt i ditt och mitt liv.

På mitt skrivbord har jag en krönika av Britta Svensson på Expressen – den är nån vecka gammal nu. Hon skriver kloka ord varje fredag. Den här gången handlade det  om hur  döendes  visdomsord kan  förändra livet.  Helt enkelt få oss att tänka  och värdera om. Hon hade kollat  upp vad människor bryr sig om under den sista intensiva perioden av sitt liv. På den palliativa avdelningen eller var det nu kan vara. En bok om detta berättar om vad det är man ångrar  när man är på väg att sluta sin stund på jorden

Följande  saker var de fem viktigaste:

1. Jag önskar att jag haft modet  att leva ett liv jag valt och inte det andra förväntade av            mig

2.Jag önskar att  jag inte arbetat så hårt.

3. Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor-

4 Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag tillåtit mig själv att vara lyckligare.

Ingen sa  jag önskar att jag hade skaffat mig mer prylar. Jag önskar att jag hade tränat  mer – bantat mer.  Eller en massa andra  banaliteter  eller konkreta  julklappsönskningar.Det handlar egentligen om modet att  uttrycka sina känslor – klä dem i ord  och helt enkelt vara  människa. Den där prioriteringslistan för livet  hur är det med den och har du tid med den ?

Man kom till  Jesus  och frågade – Vad är det viktigaste för mig som människa att tänka på? Vilket bud är mest betydelsefullt ?  Han svarade: Älska  Herren din Gud  av hela ditt hjärta – din kraft – ditt förstånd  och din själ  och så älska din nästa  såsom dig själv. Det kunde vara nog så svårt  för honom som fick  utmaningen: Gå bort och sälj allt vad du äger och kom sedan och följ mig!  Tag hand om de fattiga –  inte bara på pengar utan också fattiga  i sin inre människa. Berika dem  och du  får  se meningen med livet. Det är att gå in i relationer som ger välsignelse  och liv. Våga tala om både livet  och döden i trygghet.

 

Annons