Det blev en insändare……

DSCN0902Det blev en insändare  de 21  augusti i Dagen. Förtvivlad över att varje dag läsa om kvinnomisshandel  och mord. Förnedrande  tal och  handlingar från  männens sida. Det är  det mest hårresande kommentarer man kan få höra.  Till och med från män i  seriösa  sammanhang – som riksdag  och partiledningar.

Det finns så mycket i relationerna man-kvinna  som är käpprätt åt skogen. Det finn så många som man trodde vuxna män  som behöver lite moralisk -etisk  och social  näring för att växa upp.

Vad är  det då jag reagerar på ?  Att kvinnor ofta inte räknas på riktigt  utan betraktas med manliga översittarögon som objekt för vad man vill. Kvinnor får stå ut med att kallas horor  och andra könsord som normalt tilltal. Förnedras med slippriga historier . Inte är riktiga partners och när  männens vilja inte går igenom – misshandlas och dödas. Våldtäkter blir en liten vardagsnotis. Så kallat  hedersvåld och hedersmord  noteras bara – men vanhedrar dem som utför det med deras noll-respekt  för en annan människas liv. Listan kunde göras lång på allt som gått snett här.

Man blir förtvivlad över bristen på respekt – medmänsklighet och förtroende. Läste nu senast att det börjar redan i förskolan – fortsätter i skolan – och underlättas ju av internet där man kan vara anonym fegis.

Jag måste protestera. Vi som vill ha vettiga  relationer får inte bara hålla tyst. Vi måste höras  och synas. Tala om för kvinnorna omkring oss att vi finns och vill ha  jämlika relationer. Skrika stopp när vi möter sånt som är fel.  Påtala  allt som är fel i ord och tafsande  på arbetsplatser  och fritid. Kanske vi skulle fixa en dekal på bilen med budskap – typ -KVINNA  OCH MAN  MED RESPEKT FÖR VARANN !  I vilket fall som sluta  hålla tyst när  det  syns klara och tydliga fel i vår omgivning-

Bibeln säger: Här är inte  kvinna eller man – jude eller grek – träl eller fri  – alla är ni ett i Kristus Jesus. Eller varför inte den gyllne regeln i Matt. 7:12  Allt vad ni vill att människor skall göra för er skall ni också göra för dom.

Annons