Skolstart står det i reklamen !

DSCN0884Så är det dags igen – sommarlovet tar slut  och ny termin och ny årskurs. Sovmornarna är över och det där med att göra vad man vill närsomhelst likaså. För   en del elever är  det bara roligt – man längtar efter att träffa  kompisarna igen – prata om sommarn och berätta och kolla vad alla har gjort. För andra är det inte alls roligt  för man har inget att berätta (har ju bara  varit hemma)  inte haft  råd  eller möjlighet. För somliga är  det bara nerver med frågan  hur det blir  med alla dom där stunderna av mobbning och förnedring som man är van med.  Det får  egentligen inte vara så – det måste finnas en  planering och en  omsorg ifrån hela skolan som ger alla samma utrymme och möjlighet. Självklart kan tyckas men verkligheten  är tyvärr grym för många.   Bry dig om !  Lägg dig i !  Vuxen  i  barnens  närhet för att förändra och ge utrymme  för  gemenskap och förtroende.

När jag skriver dom här raderna  så tänker jag att det handlar ju inte bara om skolan och dom unga. Det handlar också om livets verklighet i vuxenvärlden. Skolstart blir det inte där termin för termin  utan det är ett ständigt pågående lärande. En ständig utveckling och tillväxt med nya insikter  och nya erfarenheter. Men det är precis samma situation i vuxenvärlden.  Somliga av  oss möter  varje ny dag med glädje  och tillförsikt. Somliga tänker kanske inte så mycket på att det börjar  en ny dag med samma vardagsrutiner. Somliga  vaknar med det där otäcka pirret i maggropens alla nerver inför att möta en dag till. Arbetskamrater  som är så långt ifrån att vara kamrater som det är möjligt. Chefer eller mellanchefer  som har  utsett  just mig till hackkyckling – vet inte varför.  Kvinnosyn på manligt dominerade arbetsplatser som  sexistisk  och objektifierande. Listan på  mobbning och otrivsamhet kunde göras lång.

Läser man tidningar och ser på  nyheter  så undrar man vad i all sin dar vi har för ett sällskap av karlar i Sverige. Det är ju kvinnomisshandel  eller mord nästan varje dag.Som karl gråter man invärtes och skulle vilja göra –  jag vet inte vad … för att  ändra på detta. Kanske starta ett upprop  som bara män med respekt för  kvinnor  och varandra skulle  delta i !!

Inte  skolstart  –  men väl  NYSTART  i att umgås med  varandra  i förtroende  och respekt. Läsa på i varandras ansikten  vad som är viktigt för dagen. Våga bry oss om varandra och finnas till inte bara för min egen skull  utan också för  dem jag möter i min vardag.

Det var en apostel en gång  – jag tror  han hette Paulus  som hade en hel del att säga om detta – med gamla ord:  Överträffa varandra i inbördes hedersbevisning. Visa kärlek till varandra  och bär varandras bördor.  Jag tror att livets skola blir bättre  då !!!!

 

Annons