Ryska ”gumman” i en annan tappning……….

DSCN0847Den ryska  gumman känner de flesta igen. Färgglad och i en massa olika storlekar inuti varandra. Man plockar isär  och hon krymper  och krymper  och tvärtom lägger man ihop och i varandra och hon återfår sin vanliga storlek med alla mindre gummor inuti. Den här varianten hittade jag på en resa till Prag och köpte den med mig hem. Sen dess har Jeltsins nuna stått och  pyst i min bokhylla.

Det är inte så ofta jag ”leker” med dem. Det händer ibland i  samtal att dom kommer fram och vi plockar isär dem : Jeltsin Gorbatjov   Kosygin  Stalin och Lenin.  Det som är anmärkningsvärt är att ju längre bort i historien vi kommer desto mindre blir gubbarna. Det dom gjorde krymper också och faller mer eller mindre i glömska – utom vid vissa tillfällen när diskussionerna hettar till -som  om det är lämpligt att ta emot ett pris som heter  Lenin-priset eller inte ta emot det.

Det är väl så med historiens blad  och tiden mellan alla händelser att de krymper. Är Alexander den store egentligen så stor. Faraonerna  och Egyptens pyramider är turistattraktioner och. man tar en kameltur  omkring dem. Napoleon ? Drottning Kristina ?  Gustav Vasa  en staty i Mora ?  Och många många fler  som ungdomar idag knappast vet nånting om om man jämför med rollerna i   de mest populära dataspelen.Där kan man alla rollerna  och nästan lever med dem i vardan.

Men  det finns undantag. Människor som blir större och större ju mer man får veta om deras liv. Nelson Mandela. Raoul Wallenberg m.fl.

Och så finns det en person som blir större och större i vår värld. En person välkänd av miljarder människor runt om vår jord.Man kan prata om det sekulariserade Sverige – men 50 % av Sveriges  folk tror på honom. 45  %  av  oss ber till honom minst en gång per månad. Skarorna som besöker kyrkor  och bönhus  och kapell  är fortfarande större än dom som går till  fotbollsarenor eller  hockeyrinkar. Det är ganska fantastiskt.

Jesus namnet väcker känslor av alla slag i vilka kretsar som helst. Ta bara  den där lilla  festen – när man börjar bli sugen på lite mer allsång än nubbevisorna, där kommer väldigt ofta ” Han har öppnat pärleporten..  ur lite skrovliga strupar. Ofta med en liten tår i ögonvrån.

SÅ STOR ÄR HAN !!!!

 

Annons