Lite för hängmattan eller solstolen…….

DSCN0864Det sägs att bokläsandet avtar och att det man läser gör man på surfplattor  etc. Jag föredrar nog en  ny alldeles oöppnad bok  där jag får  börja  läsa med  förväntan – sida efter sida  Just nu har jag två herrar som jag vill tipsa om för  din eventuella  sommarläsning.  Ja förresten stryk eventuella och ta dom här två till dig  och  upplev två egenskaper som det inte är alltför gott om i vår  värld nu – MOD och ÄRLIGHET.

Två offentliga personer som gjort olika livsresor och som vågar berätta om dem rakt på sak. Resor som inkluderar en förvandling  från ett jobbigt tillstånd  till möjligheter och nya vägar i livet.

Marcus  Birro. Baksidestexten   berättar om en halsbrytande resa från ungdom och galenskap – djupt  och livshotande missbruk och sedan vägen upp och  ut igen.   Det är skumma lokaler – flummiga  musikstilar – rockband  med namn som du känner igen som var med 1992 och inte minst Joakim Thåström. Författardrömmar med poesi  och refuserade manus – så småningom erkännande  och  tro  på  både livet, Människor och Gud. Livsresa  i både tredje  och första klass.

Göran Skytte. Känd från  sina TV program  och senast utgivna böcker om vägen till tro. 20012 drabbas han av stroke  tre gånger i rad. Han berättar ” De första dagarna  kunde jag knappt höra. Jag förstod inte vad jag läste. När jag skulle äta hamnade maten i håret. Jag kunde inte skriva, inte gå, inte tala  inte någonting. Men jag kände ingen dödsångest.I stället     kände jag ett stort lugn, en inre frid. Jag såg inte mörker  utan ljus.”

Så berättar han  om sin förvandling  och om människor han mött och deras  förvandlingar. Oerhört intressant – och så väcker det tankar om vad som är viktigt och mindre viktigt i våra liv.

Visst är det nyttigt och vettigt att tänka över våra prioriteringar ibland. Vad betyder olika människor  och olika  saker  och  skeenden för mig. Vad kan jag strunta i   och vad skall jag lägga mer tyngd på. Det kanske inte blir direkt dramatiska  förvandlingar  i våra liv. Men ibland kan det räcka med små förändringar också.

Säkert har du tänkt och upplevt hur det känns efter att ett dramatiskt åskväder har mullrat förbi. Sett ljuset när molnen skingras. Känt doften i luften. Sett friskheten i lövverk  och gräs och blommor. Hört fågelsången starta igen.  Där  nånstans kan också den lilla förvandlingen landa  i den skapelse du och jag är. Att få känna  hur livet vänder åter. Det blir lättare att andas och hjärtat slår som det skall Det som var mörkt får ge vika för en glimt av evighet.