Nostalgitripp……

sommar 2008 004Så här såg den ut -vår första bil. Det här exemplaret står på bilmuseet i Ugglarp – bara det. Enda skillnaden var att den var grå  vår  Morris. Skinnklädsel  och golvspak och en riktigt mullig stil. Den gick i alla väder utom när  det var 36 grader kallt – då fick vi bogsera igång den. Styrka  och hastighet  – det där noll till hundra på  ?? sekunder  kan vi nog glömma.

Men vi gjorde en lång resa med den en gång utan krångel Start i Borgå i Finland och första etappen gick till Åbo. Där blev det färja till Stockholm  och sedan körde vi till min frus hemstad Åmål. Sen kom det stora provet  med målet  Skellefteå och då var svärmor med i bilen. Det var en lång resa. Första delen avslutade vi med övernattning på bänkarna i Frälsningsarméns kårlokal i Hudiksvall. ”Utvilade  och pigga   tog vi nästa etapp mot Skellefteå. Mat på nåt motell – nej det fanns varken motell  eller mat så det blev att gå in på närmsta bondgård  och köpa  ägg och det lyckades, Stora vägar vidare och i en av dom långa uppförsbackarna blev vi omkörda av en häftig cab med nybakade studenter som reste sig i bilen  och lyfte på  mössorna och bugade när dom susade förbi.

Sen skulle färjan till  Gamla Karleby  bordas  i Skellefteå  hamn så det var bara att backa inpå däck över rampen – tja  rampen – det var två rejäla plankor mellan kaj och båt. Sen gungade  fyra starka gubbar bilen åt sidan för att ge plats för nästa bil. En stormig båtresa med sjösjuka människor överallt och vi satt på däcksplats hela tiden. Sedan motsvarande plankor i Finland  och en  etapp till fram till mitt föräldrahem i Jakobstad.  Och slutligen sista delen Från Jakobstad till  Borgå i gen  och resan var fullbordad. Fantastiskt !!!!

Kom inte  och säg att inte dom gamla årsmodellerna klarade sig. Det enda felet vi hade på bilen var att vick knyta upp ljuddämparen med ett snöre  en delsträcka.

Vi kan nog vi gamlingar också  även om det får bli lite snören  och tillägg  här  och där.Den moderna tekniken  är ganska känslig. Annat var det när man kunde  i sin bil byta en utgången säkring med en spik.