Porträtt – det är svårt det ……..

DSCN0831Att rita eller måla ett porträtt av någon är ingen enkel uppgift. Att se  och hitta det där typiska draget som gör  att någon annan  också  känner igen den person som  finns på bilden. Rynkorna kring ögonen  kinderna och hakan – stunden av inlevelse – att fånga den  kräver ganska mycket av öga  och hand.

Om man då vill försöka sig på att porträttera Gud så har man väl tagit på sig en alldeles omöjlig uppgift. Detta bekräftat av alla de konstiga  Gudsbilder människor i allmänhet har. Låt mig ge dig några: Gud som en gammal vithårig gubbe  som  stapplar omkring bland molnen med käpp i handen. Sticker hål på molnen ibland så det blir stjärnor på himlen – men annars bara gammal och orkeslös.    Gud som den stränge  och straffande guden  som smäller en på fingrarna  så fort man kommer i närheten av den just då intressanta kakburken. Säger fy  och ställer en i skamvrån.   Gud som nån sorts museifigur  typ Gustav den III i himlen med tron och tronhimmel och uppvaktande änglar omkring – men som inget har med vår värld att göra.  Bilderna kan bli många fler.

Jag läste en tidningsartikel  nyss med rapport från en av sommarens kristna konferenser. Några ungdomar hade  fått syn på vem Gud  är   och ville nu veta mer om honom. Få bilden kompletterad  och berikad utöver  vad de upplevt. Deras replik fastnade i mitt  medvetande: ” Varför har ingen berättat  det här för oss förut ?” Det var ju den befriande upplevelsen som Gudsbilden hade gett dem. Skapat glädje  och frid – mål och mening.

De hade fått en glimt av den Gud som säger: Jag vet väl vilka tankar jag har för er – nämligen fridens  och inte ofärdens – till att ge er en framtid  och ett hopp.Det här gäller dig och mig här  och nu.  En Gud som bryr sig om. En Gud som finns mitt i vår vardag. En Gud som älskar att  vara hos oss i glädje  och i sorg. En Gud som gärna tar oss i sina armar – de dagar vi känner att livet inte precis leker utan är ganska tufft och svårt.

Jag är med er alla dagar  – hela livet –  och sen  en evighet !

 

Annons