Sakral allmogebild…..

DSCN0856Vi närmar oss midsommar och det ledde  till att jag tänkte på den tid vi bodde i Dalarna – närmare bestämt i  Siljansnäs. Det är några år sen  och det syns ju på bilden. Under den perioden  sysslade jag rätt mycket med allmoge/kurbitsmålning och fick i uppdrag att göra en altartavla till ett av EFS-kapellen. Det var i den del av Siljansnäs  som heter Björken. Utsikten från den platsen en bit högre upp mot Björkberget  gav vyn över Siljan  och kyrkan. Det var inga kyrkbåtar ute just då men jag associerade till dem och tänkte  båt och storm och så gav det ganska självklart motivet. Nu gällde det bara för kyrkan att stå pall för vågorna och lärjungahopen att lugna ner sig en aning.

Du vet hur det var i bibelberättelsen. Man väckte Jesus som låg och sov. Han reste sig upp och räckte ut sina armar över vågor och vind  och ropade ”Tig – var stilla ”!  Så står det – med ens blev det alldeles lugnt. Ett samtal  tar form med lärjungarna när han undrar varför  dom blev så rädda –  Jag finns  och jag bryr mig om er.

Jag vill gärna att du lägger märke till rubriken på tavlan. Vanligtvis så heter det  Jesus stillar  stormen – som om det var bara en. Men det sker faktiskt vid ett par tillfällen. Därför skrev jag  Jesus stillar en storm.

Stormarna finns  och ibland kan dom vara ganska många under ditt och mitt liv. Det finns så att säga inte en engångsstorm och sen inget mer. Men Han finns och har kraften över  alla livets blåsväder – varje gång. Du behöver  bara  ta tag i armen eller axeln på  Honom.Tala om och erkänna – nu är jag rädd  och behöver hjälp. Med ens kan det bli alldeles lugnt igen.

 

Annons