Sevärdheter brukar man tipsa om……..

DSCN0756Säkert kan du det trafikmärket som ser ut som en kringla  och talar om att här finns nåt som  är värt att  ett  avbrott  i resan .Låt mig  tipsa om ett sånt ställe – du ser det på bild. Det heter Vippentorpet och ligger i Hjörnered. Ja  det är bara att googla på namnet så får du vägbeskrivning. Det är en ryggåsstuga från  1778 och bebodd ända till  1910. Här bodde en riksspelman som hette  August Ysenius. Visst är det vackert mitt i det primitiva. Husgaveln är flätad av ris och gräset på taket ser ut att behöva en betande get. Värt att se javisst.

Det finns mer inuti. Stugan är smyckad med bonadsmålningar av de mest utsökta slag. Visserligen i kopior men vilka sköna motiv Hallands egen stora bonadsmålare  Johannes  Nilsson från Breared  finns representerad här. Värt att se – javisst.

Men det finns ju sevärdheter  på närmare håll också. En av dem ser du när du tittar dig i spegeln  och snyggar till din fasad. (Kanske den ibland kan se ut som om den var flätad av ris). Men den har sin charm – fråga dina närmaste så får du det bekräftat.

Du möter en hel massa med ”fasader” under din dag. Fasader med olika uttryck och miner. Somliga unga  och somliga äldre.En del alldeles in natura   och en del  uppsnofsade för att behaga. Men allesammans värda  att bli sedda. Värda att se – javisst. Men det är samma sak här som med torpet att komma innanför vägarna för dig till de mest fantastiska och unika miljöer – där ingen är den andra lik. En större konstnär än Johannes Nilsson har  hållit i penslarna här. Varje  människa är unik  och finns bara i ett exemplar. Finns för att ge  sitt bidrag till den värld vi lever i.

Ett himmelskt perspektiv ger de skönaste bilder av både fasad och innehåll. Nånting att vara rädd om  och att få älska.

 

Annons