Trygg trots allt !

DSCN0783I gamla tider  byggde man borgar för sin trygghet. Tjocka murar – djupa vallgravar – kompakta portar – allt för att hindra fienden att komma in.Vakter hade  man dessutom utplacerade på murarna för att se farorna i tid. Halmstad  där vi bor har ju en del skansar kvar och så givetvis  den välbevarade  Norre Port.     Varberg har sin fästning som du ser på bilden ovan. Verkar svår att inta med sin position  och sina kompakta höga murar. Vatten på ena sidan  och land på den andra. På  många  håll i vårt land finns ju  rester och ruiner och en hel del  väl bevarade borgar som  är sevärdheter och museer idag. Men den trygghet borgarna representerar är ju inte mycket till trygghet numera.

Funderar så på var vi har vår egen trygghet. Det ringer på dörren hemma rätt vad det är med  ivriga försäljare  från olika säkerhetsbolag som vill sälja villalarm  – det ena mer fantastiskt än det  andra. Detektorer och utryckningar flyger i luften som myggsvärmar när försäljarna berättar om fördelarna hos just deras larm.

Försäkringsbolagen erbjuder  sina produkter för att vara trygg i alla lägen. Hälsokostaffärerna erbjuder produkter som tryggar din hälsa och ditt livs framgång. Men det rör sig hela tiden  på en  visserligen verklig men men ändå en ytlig nivå. Den inre tryggheten går inte att köpa  varken  av Securitas eller  Life – eller nåt annat bolag för  den delen  heller. Inte ens på Apoteket kan du köpa  piller för din inre trygghet. Den inre tryggheten och balansen i tillvaron är faktiskt ett alldeles gratis erbjudande från en himmelsk nivå. Var inte rädd .. säger reklamen för den. Frukta inte stod det förr. Någon har räknat ut att det står så  365 gånger i bibeln, en gång för varje dag.

När  jag är svag  finns det någon som är stark  och som har lovat vara med mig. När jag inte orkar så orkar Han till och med bära mig – i trygghet. En trygghet trots allt. Det finns ett lugn  i stormens öga. Det finns en glimt av gryningsljus när  det är som allra mörkast.

 

 

Annons