Imponerande stenkross i gammal tappning – antik?

DSCN0605Hembygdens dag var det med en uppsjö  av minnen från gamla  tider. Museiföremål  och nyskapat närproducerat om vartannat. Hembakat  stenugnsbröd i den stora stenugnen på gården  och givetvis kaffeservering i ladan med bullar  och kakor. Damerna i folkdräkter vid kaffepannor  och spinnrockar.  Och gubbarna då –? Jo bland annat som på bilden ovan. Stenkrossen för hemmabruk  med traktorn som drivkraft. Visst har man väl sett och hört dom stora krossarna  i grustag  och  stenbrott – men den här  var nog lite extra. En kvarn på hjul som med traktorns motor  som drivkraft gjorde grus  och  småsten av stora bumlingar som man slängde i  krossens öppning. Du ser stenarna vid  det vänstra hjulet och resultatet mellan hjulparet.  Det du inte upplever är ljudet när stenarna snurrar runt och krossas. Mycket intressant redskap.

Jag kunde bara inte låta bli att tänka på de  stenar med bekymmer som  finns hos oss   ibland.  Dom kan kännas i magen  och alla nervknutar eller som  omänskliga tyngder över skuldror  och axlar. Man kan känna hur knäna nästan viker sig under en  när man försöker räta på ryggen trots allt och inte är säker på att man orkar med. Tänk om det fanns en bekymmerskross som man kunde dra igång  och slänga  hela stenröset i och så få känna sig fri.

Vad jag vet så finns det faktiskt en sån. Den ser ut som ett kors som restes en gång för länge sen just för att befria dig och mig till ett liv  – och läs nu – som inte blir bekymmersfritt men som har en arm som kan bära  det allra tyngsta i livet –  den arm som korset  visar på. Den arm där den röst hördes till den som var allra svagast – säga: I dag skall du vara med mig i paradiset.

Det här är nu inte bara fromt snack – utan det är verklighet. Jag kan inte förklara det – det är jag inte klok nog att göra. Men du kan fråga den man som var på väg att ta sitt liv men fick en blick av kärlek och  vågade leva igen. Fråga henne som ropade i förtvivlan rakt ut i rymden Finns det nån som kan hjälpa mig  så kom – och hon fick svar som gjorde henne fri. Missbrukaren  som var praktiskt taget död men nu  lever igen  med fru och barn och hem och jobb. Exemplen är tusentals.

Himlens stenkross  rår på dina bekymmers stenar också Bär fram dem i en kyrkas förbön eller med den kristna vän du känner  OCH BLI FRI !!!

 

 

 

Annons