Vad är en människa värd ??????

 

DSCN0779Vad är en människa egentligen värd ? Jag kan inte låta bli att fundera lite över  det och delge dig en del tankar. Om man är gammal sjuk och trött. Om man inte är född men ändå ett liv. Om man  har en bokstavsdiagnos typ  Cp, Adhd, MS eller vad det nu kan vara. Kanske är  det lämpligt att börja i det som ligger mig närmast  det där med att bli äldre och kanske ibland känna sig som bilden ovanför.

Med dr  David Schulz von Schulzenhielm  i  sina sundhetsregler   från 1763 OM DEN RÄTTA  ÅLDERDOMENS ERNÅENDE:  Hjärtat kallnar inte eller bliver känslolöst hos den åldrige.Själens  skönhet åldras ej. Har man chans att se den skönheten i dagens vård och omsorg?

Ord och betydelser förändras så hastigt. Ex. Man talar inte om  människor som behöver vård – man heter numera kund. Jag läste  en rad från någon nyss som sa att han dör hellre som patient än som kund. Man talar inte om vård  utan om produktionsenheter. Det handlar inte om omsorg  utan om schabloner och insatser i tid med klockslag.  Det verkar som om det inte handlade om människor  utan om  ett företagstänkande med objekt och moduler. Marcus Birro hade en krönika med rubriken. När bestämde vi oss alla för att kasta  oss ut för denna medmänskliga ravin.

Gamla människor som objekt och krävande insatser för alla dessa vårdpaket. Man har ingen att tala med. Man dör i ensamhet   och har man ingen anhörig som skriker för en så blir man lätt bortglömd. Åtminstone tills kvällspressen får nys om ett missförhållande och skriver svarta löpsedlar om det hela

Detta sker medan  personalen på golvet sliter sig  halvdöda för  att hinna och orka med sina uppgifter. Det skulle vara plats för en väldig massa tapperhetsmedaljer här. Underbara människor i 99.9 fall.

Beslutsfattarna går ju alltid fria. Pengarna styr  och man måste hålla budget. Visst  men den samlade  överblicken saknas ofta avseende vad man skall prioritera. Sporthallar  får kosta miljarder. (Ingen anmärkning på sporten den är bra utan huliganer) men hur många skrytbyggen skall  sluka pengar.

Direktörslöner – avgångsvederlag – frikostiga pensioner i all oändlighet mm.mm.

Nej tillbaka till det viktiga – människovärdet och  människans värdighet in i det sista. Bäst före datum har man helst på mjölkpaket. Det finns ingen sista förbrukningsdag på en människa. Hon är en evighetsvarelse. Porten i slutskedet  kan vara trång och svår men det finns En som gått före och som kan bära den som inte orkar gå.

Nu har jag klagat och skrivit av mig. Men jag vill att livet värderas högre än företagsproduktion.

Mer om detta värde i kommande inlägg-