Nu drar det ihop sig….. skärtorsdag och långfredag.

 

Mars 08 049

 

Den här bilden  målade jag en gång när jag var i en ganska djup  svacka. Det är  nog sant att man kan använda  bilder  som terapi – och måla av sig  det man känner. Den sorg  och de bekymmer jag kände finns nog i bilden.

Men nu till bibelns berättelse om Jesus. Skärtorsdagen  innehåller -påskmåltiden – bönen i Getsemane – Judas  förräderi  av sin Mästare  med en kyss   och sedan gripandet av Jesus.

Lärjungarna ville veta var man skulle duka påskmåltiden  med de vanliga  rätterna  från  uttåget i Egypten. Lamm, osyrat bröd, kryddor  och vin. De fick en ovanlig beskrivning av vägen till övre salen där allt var dukat och klart. Följ en MAN som bär en kruka vatten så  hittar ni rätt. Där åt man sedan och Jesus gav nattvarden ett nytt innehåll. Nu var det inte Egypten och ett litet slaktat lamm utan nu var det fråga om en hel mänsklighet som genom Jesu offer  skulle få ett nytt liv. Tag mitt kött och mitt blod  som den befrielse  det är till ett nytt liv. Sen gick man ut till Getsemane.

Där ber Jesus i  ångest och nöd men slutar sin bön till Fadern – Ske din vilja – och ger sitt liv för  dig och mig. Nåd  för varje skuld. Befrielse och evighet.  Och så kommer  han som fått trettio silverpengar för  en kyss  som kännetecken på den som skall gripas. Jeus grips och förs bort  till långfredagens dom.

KORSFÄST -KORSFÄST ropar  folkskarorna  som för  bara en kort tid sen ropade Hosianna. Så följer hela korsfästelsedramatiken. Obeskrivligt  grymt och hånfullt. Törnekrona,gisselslag, purpurröd mantel, spikar och död. Tillsammans med två rövare. Död och besvikelse. Lärjungar på rymmen. Judas tar livet av sig.

Man brukar tala om Jesu sju ord på korset. Jag vill bara påminna om den viktigaste meningen. Han säger: DET ÄR  FULLBORDAT. Striden i himlarymderna är över. tvärt emot det som syns så är ondskan besegrad. Hela världen håller andan. Det blir mörkt och det blir jordskalv och kaos.

MEN DET KOMMER EN NY DAG. EN PÅSKDAG MED UPPSTÅNDELSE  OCH LIV  OCH HAN STÅR  DÄR IGEN SÅRMÄRKT MEN  LEVANDE OCH STARK.

Annons