Palmsöndag. Intåget i Jerusalem.

DSCN0792

Palmsöndagen inleder påskens drama. Bilden här har jag målat efter ett original av Back Erik Andersson  från Leksand. målad år 1818. Jesus rider på  en  åsna  och folket brer ut sina kläder  och tar kvistar från träden  för att bereda väg för honom.  Det är ju inte så mycket folk på bilden men man tror att vid den tidens påskhögtid  var det cirka tre miljoner i  Jerusalem. Den skara  som hyllade  Jesus var kanske 500.000. Vilken Hosiannasång det måste ha varit.

När  vår kung i Sverige kom på besök i vår stad så togs han emot med pompa och ståt. Mottagning vid flyget med borgmästare  och politiker.Så blev det limousin in till rådhuset och stor mottagning med tal och middag och sen rundtur i  stan.Nåt annat var väl inte tänkbart. Ingen kunde väl tänka sig att kungen skulle kunna placeras på exempelvis en flakmoppe med fåtölj på och så in till stan.

Jesu valde lite annorlunda  fordon. Åsnan var väl den tidens flakmoppe. Om Jesus gjorde ett jordiskt intåg just nu i din stad så är jag säker på att han inte skulle välja en limousin med tonade rutor – skinnsoffor – barskåp och en massa lyx, Han skulle nog välja ett fordon där Han kom oss nära, kanske till och med gå för att vara i ögonhöjd  och se oss  och bli sedd. Så innerlig är han.

Åka limo genom livet är väl ganska få förunnat. Kanske nån gång för ett bröllop, en examen eller annat. Oftast i din och min vardag är  det väl flakmoppen  som gäller, inte bokstavligen men känslan av hur tiden rullar på i de vardagliga sysslorna. Knattret från barn och vänner. Skramlet i de dagliga sysslorna.

Var sitter lyckan bäst ? Jag måste säga att jag är lycklig i mitt flakmoppeliv. I 30 kilometers hastighet  och vinden i ansiktet och det nödvändigaste jag behöver på flaket – så rullar livet på i vår familj. Och rätt vad det är så möter jag honom på vägen. Han som inte tog limon utan  ville vara oss nära. Han som ger mening och mål i flakmoppetillvaron. Han finns där nu och Han ser  mig och dig. Han  ger dig  påskens hela  liv och kärlek för att din vardag skall varas hel.

Annons