Närproducerat……………

 

DSCN0787

 

 

Nu bjuder jag på en liten idyll – bara nån kilometer utanför Halmstad. Det är  den gamla skvaltkvarnen i Marbäck  – ett motiv som jag tog tag i för många år  sen. Visst är   det lite sommar och lite idyll över det hela. Men det var ju faktiskt en arbetsplats – dammig och bullrig. Här maldes en del av mjölet tillvårt dagliga bröd, så nödvändigt och viktigt.

Nu vet vi knappt var kvarnarna finns. Det är nåra stora kolosser  här och var och så transporter  dit och därifrån med allt vad  det innebär. Knappast  närproducerat. Smaka på ordet en stund ,  närproducerat –  det finns  en gård i knutarna här  som tagit ett steg till -Vapnö heter den  som märker alla sin produkter  med  HÄRPRODUCERAT – snyggt ord tycker jag.

Funderar lite på vårt ansvarstagande i mänskliga relationer – borde det vara lite mer  härproducerat. Mobbning på nätet som kan driva en 13-åring till självmord. Vapenfynd på skoltak man vet inte med vilka avsikter. Människor  som bara försvinner och hittas döda efter  stora skallgångskedjor. Barn som bara är utanför pga  av brist på vuxenkontakter.Ensamkommande flyktingbarn som inte ens rika kommuner vill ta hand om. Listan kunde göras hur lång som helst på sånt som kunde fungera bättre. Vad tar vi oss till. Vi uppmärksammar kanske det hela med insändare och krav på myndigheters agerande o.s.v

Men det viktigaste är ditt och mitt  härproducerade ansvar.Våra dagliga handlingar med alla dem vi möter. Våra ord och våra tankar. Vår omsorg om de minsta och svagaste. Vårt användande  av den tid vi har för  dem vi möter här  och nu.

När du frågar din granne  eller nån annan om Hur han eller hon mår – har du då tid att lyssna på svaret eller funderar du på vad du skall säga  när han eller hon pratat färdigt.

Härproducerad omsorg och kärlek  ger vardagen liv.