Svart eller vit rök…………..

 

DSCN0793

 

Världens blickar har varit riktade mot en liten skorsten de senaste dygnen för att se färgen på röken ur den. Så blev den då vit och en ny påve är vald – en Fransiscus från Argentina. Så börjar man direkt gräva i hans livshistoria och hittar tydligen mörka fläckar där. Nu är  det ju så att han är inte mer än en vanlig människa – men överhuvud för  den katolska kyrkan  i världen.

Jag tog med en allmogemålning som jag gjort efter  Karlfeldts dikt Elie himmelsfärd, ett vanligt motiv för dalmålarna. Resan till himlen  över land och vatten och ankomsten till himlen den röda gården   med  Vår Herre  välkomnande på förstugutrappen. En färd  som vi alla kommer att göra en gång men inte så dramatiskt som Elia.

Kan vara bra att veta att  det finns ingen Sankte  Per  som står  vid himlaporten och avkräver oss pass och visum.  Det finns inga dammiga arkiv att leta  gamla synder i för den som bett om förlåtelse. Inga databaser  som avslöjar missgrepp och felsteg. Det finns bara en  biljett in i himlarnas rike. På den står  det med stora bokstäver ett enda ord NÅD. Det enda som krävs  för att få den biljetten är  att  ta emot  friheten i Jesus  Kristus. Att be honom vara Herre  över mitt liv. Då tonar det fram en  Du är förlåten… Du är  fri.. Du är  mer än välkommen in.

Diktens ord  beskriver  det så här: Vår Herre stiger ut på sin förstugutrapp.” Stig här in du min heliga profet”.  Så står han där också för dig och mig – av bara nåd.